~Yang Budiman~

Rabu, 3 November 2010

** coretan lagi ('^_^") **


Assalamualaikum warahmatullahi wabarrakatuh, ucapan salam diberikan bagi mendoakan kesejahteraan  seluruh umat Islam di bawah naungan  limpahan rahmat-Nya. Inilah ucapan salam yang  istimewa dianugerahkan hanya kepada kaum Muslim sahaja.  Mendoakan sebagai persaudaraan sesama Islam, maka lahirlah ukhwah islamiah mengeratkan silaturrahim padaNya.
Oleh itu, selalulah untuk mememberi salam kepada sesiapa walaupun tidak dikenali… dan membalas salamnya  kembali. Di akhir zaman ni, semakin kurangnya budaya memberi salam,jika benar, hanya pada yang dikenali sahaja. Malunya sekarang untuk mengucap kata2 rahmat ni,malah sehingga menjadi pelik kepada yang memberi salam dan salamnya diabaikan.
Memberi salam hendaklah betul, ungkapan yang benar menunjukkan maksud salam “ selamat” tersebut. Jika main2 takut tersalah maksudnya. Seperti sekarang banyak singkatan tanda mmberi salam. Semakin panjang doanya adalah lebih baik, Insha Allah..
Ana kembali mengisi kekosangan masa yang ada. Semasa peperiksaan final diberhenti seketika ini, Alhamdulillah.. semua berjalan dengan lancar, tinggal 1 paper untuk diperjuangkan. Moga diberi kekuatan lagi untuk menempuhnya.
Walaupun situasi ini seringku lalui namun masih sama dengan persepsiku dulu. Ya, macam2 rasa bila tiba waktu imtihan. Seperti  tidak boleh dibiasakan. Mungkin buat kali pertama di institusi baruku ini, lebih2 lagi perjalanannya agak berbeza. Kalau dulu, akan diberi tempoh balajar “study week” waktu cuti sebagai masa persediaan. Namun kali ini tidak berkesempatan, malah terus dengan ujian besar ni. Lebih hebat lagi, apabila melihat jadual antara examku tidak banyak jarak tempohnya. Berterusan sepanjang minggu  ni.
Hati, jiwa, fizikal dan pelbagai perasaan menempuhnya. Belajar disaat2 akhir,penghafalan yang banyak  lagi tidak diulang, menimbulkan keresahan semulajadiku. Namun, apabila merenung kembali, kenapa perlu  resah dengan ujian dunia yang sekejap ini..masih diulang2??, khuatir keresahan ini disebabkan perkara duniawi..takut menghadapinya di dunia yang nyata,bagaimana pula ujian yang lebih besar di akhirat yang tersembunyi tidak ketahui,tidak berasa resah? Astaghfirullah..takut jua diri ini tersalah niat menuntut ilmu, ianya bukanlah semata untuk ujian, tetapi hendaklah kerana Allah..kerana cinta ilmu sebagai pedoman hidup membawa ke arah-Nya. Insha Allah.
Bila adanya imtihan ini, barulah ku sedar apa yang telah dipelajari. Begitu lucunya ku baru dapat difahamkan, begitu gembiranya dengan ilmu-Mu, begitu beruntungnya dipilih untuk mempelajarinya, syukur ya Allah..anugerah-Mu ilmu untuk semakin menuju-Mu. Alhamdulillah..
Bila tamatnya peperiksaan akhir nanti, maka berakhirlah bagi semester ni. Hati juga merasakan sesuatu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Saat mula2 menjejak di bumi ini, saat bersama teman2 baru dan sesi pembelajaran yang banyak memberi  kenangan. Moga perjalanan seterusnya tidak disia2kan walau susah dan senang.
Pada 2 hb semalam telah selamat mengikuti program kelas ke yayasan restu.. melihat cara penulisan kalam Allah yang begitu unik, pelbagai cara, warna, corak yang sungguh menakjubkan. Maha Suci Allah yang memelihara al-Quran hingga kiamat. Sebagaimana susahnya zaman2 dahulu para2 sahabat untuk menjaga al-Quran, dengan menghafaz, menulis di batu di kulit binatang dan kemudian zaman Uthman r.a di himpunkannya menjadi satu mashaf iaitu sehingga sekrang dipanggil al-Quran mashaf uthmani..  begitu bersusah payahnya mereka, jadi kita zaman generasi ini kenalah hargainya. Menjaganya kembali, gunalah selalu kepada kebaikkan sebagai pedoman hidup. Hendaklah sentiasa membaca al-Quran setiap hari walau satu ayat. Janganlah kata tak sempat, buang masa, jemu, kerana ianya sungguh besar pahala apabila dibaca. Satu huruf sepuluh pahala, cube gabungkan jika dibaca banyak, untungkan untuk bekalan akhirat.
Al-Quran adalah khazanah peninggalan Rasulullah s.a.w yang amat bermakna. Sebagai syafaat kita di alam barzakh, al-Quranlah menemani kita menjawab soalan malaikat Mungkar Nakir dalam kubur yang menjadi penentu taman2 ke syurga atau neraka yang penuh azab. Jadi jangan pernah tinggal membacanya, bertadabbur memahaminya. Sungguh banyak pengajaran, dan disitulah kekuatan orang2 mukmin.
Dalam Quran pelbagai kisah sebagai pengajaran, hukum2 yang termaktub di dalamnya hendaklah dituruti kerana adalag dari Allah sendiri. Pelbagai konsep “tahrib wal taghrib” dalam Quran iaitu tahrib adalah ancaman2 Allah kepada hambanya yang melanggari perintah-Nya, diterangkan pelbagai balasan azab seperti neraka, na’uzubillai min zalik..moga dijauhi. Bila tahu kita akan berasa takut, dan akan taat. Insha Allah.. targhib pula adalah janji 2 Allah yang mengikuti suruhan-Nya. Seperti nikmat syurga yang tak terhingga.
Bilamana dihayati kita akan menjauhi larangan-nya dan terdorong pada kebaikkan. Tapi janganlah hanya kerana ini sebabnya, tapi biarlah membacanya kerana cinta akan kata2-Nya sebagai tarbiah diri bukan kerana pahala semata. Oleh itu lihatlah kembali pada sumber pertama ni ye, mesti tidak sesat dan akan mendapat petunjuk darinya.
Begitulah kasih Allah memberi kitab-Nya yang sempurna sebagai pembimbing kita, Pemurah-Nya dengan pahala, pembantu syafaat kelak, jadi jangan dipersiakan pemberian Allah ni wahai diriku yang lupa. Ok, ana nak siap2 balik ke kampung halaman menatap wajah ibunda tercinta, moga perjalanan selamat sampai. Sekian, harap dapat manfaatnya. Ilal liqa….

~ perkongsian yg lain~