~Yang Budiman~

Ahad, 17 Jun 2012

.: KeheBaTaN KeKaSiH ALLAH s.w.t:.Alhamdulillah, dikurniakan sahabat-sahabat yang bersemangat mencari majlis-majlis ilmu. Syukran sudi mengajak dan memperingatkan majlis-majlis yang ada..

Hp berbunyi.. “ assalamualaikum kak, nak pegi dengar ceramah tak, jom.. kat Surau Saujana Impian Kajang..”ajaknya.  Emm “ boleh gak, ok”.jawabku.

Walaupun final exam belum selesai, majlis-majlis ilmu juga rancak dijalankan, terpulang pada hati hamba-Nya untuk memilih.. Tambahan jalannya dipermudahkan.. sahabat yang mempunyai kenderaan offer pergi tempat yang dia sendiri tak pasti tempatnya, men redah je ikut sinboard.. hu3 sampai juga..

Ceramah dari Ustz Farid Ravi ni.. Kagum, beliau memeluk Islam ketika 18 tahun baru boleh dibenarkan menukar agama pada Islam. ceritanya sebelum masuk Islam, rakan-rakan Melayu kurang memberi tauladan yang baik dengan ajaram Islam yang sebenar, tapi beliau pula yang lebih tahu tentang Islam..

Kagum, beliau menjadi hakim tadarus al-Quran peringkat kebangsaan. Bacaannya penuh tajwid dengan baik.. Doakan beliau untuk menyambung pengajian ph.D.nya di Jordan… mudahan menjadi dai’e yang dicontohi kita…

Beliau suka mengaitkan peristiwa isyrak mikraj dengan ayat al-Quran.. “itu adalah satu mukjizat Nabi!” Diperjalankan Allah pada Rasulullah dengan satu malam dr baitul maqdis, masjid al-Aqso, ke sidratul muntaha.. menempuh peringkat langit sehingga langit ke tujuh.. dan menghadap, berjumpa pencipta kita Allah azza wa jalla. Hebatkan!

“Benda yang pelik itu barulah mukjizat!, Kalau biasa-biasa.. tak nampak la keagungan Allah” tegas ustz Farid. “Orang yang beriman dengan mendengar sahaja dari kata Nabi adalah lebih hebat dari beriman dengan menyaksikan dengan mata sendiri”..

“Apa sebabnya nabi dibelah dada dan dicuci jantungnya sebelum israk mikraj?” Tanya beliau. “sebab last sekali nabi nak jumpa Allah, bila nak jumpa Tuhan mestila kena hati bersih.. barulah hijab dipermudahkan.. , sama macam kita kalau nak berhadapan dengan Allah kena bersihkan hati dari pelbagai sifat kekotoran..baru mudah bangun tahajud” ustz Farid memberi ingatan, bahawa waktu sepertiga malam adalah waktu sesuai menghadap Tuhan.


Kesimpulan ringkas: sungguh gerun mendengar seksaan yang dipertontonkan Nabi ketika israk mikraj, di dunia tak akan sama di akhirat.. Pada malam 27 Rejab ini,kisah Nabi dipertangunggjawabkan melaksanakan solat.. kerana Rasulullah lah kita boleh sembahyang hari ini.. begitu kasih Nabi sudi mengurangkan dr 50 yang disuruh Tuhan kapada 5 kali waktu solat je demi umatnya.. Rasulullah juga manusia, yang dipilih Tuhan yang terbaik dr segala makhluknya.. moga selalu timbulkan rasa kagum kita pada Nabi Muhammad s.a.w.. dan rasa pilu dengan kelekaan memperingati Baginda dan sirah2 Nya.. Wallahu ‘alam.

.: OKI SETIANA DEWI DATANG KE KAMPUSKU:.“Wah, heroin citer Ketika Cinta Bertasbih datang UKM..! Allah.. besok first paper la.. hrmm.. banyak nak ulang lagi nih, besok awal pagi pula tu exam.. Maharat istima’ soalan Nahu pulak tu…” fikiranku berfikir 50/50, nak pegi ke tak ye. Hmm tula study last minute tak nak ulang awal2… maleh la.. study first!
 
Tit..tit3.. (bunyi msg) “gi masjid program OKI tak?, sy tanye kawan lain sume sibuk nak study.. Klu g jom g sme.. ” ajak sorang memberku. “ Allah… nak tolak camne eh? Ermm kesian pula dia kata takde teman".

Buat kali pertama Oki datang ntah bila pula dia akan datang lg kat UKM ni kan, mane tahu banyak yang dapat dr perkongsian beliau.. “wanita juga buleh suksess!” Mesti ada manfaat bedah buku tulisan beliau.. Mahu jadi sepertinya~


“Ok, InsyaALLAH kita jumpa di Masjid k.. ;)” balasku agak sikit ragu.. nota2 Nahu dibawa bersama.. ntah dapat bace ke tak..


Kagum melihat Oki Setiana Dewi pelakon wanita terkenal dr Indonesia itu ada di depan mata, ramai juga yang hadir. Manis mengenakan busana muslimah.


Akteras muda itu mampu berkomunikasi dengan baik terhadap pelajar UKM ni yang Melayu pon  boleh faham.. hehe agak lucu juga orangnya.. lawak yang bersahaja, namun beroleh terhibur hati-hati pendengarnya sehingga kedengaran ketawa.


Beliau menceritakan beberapa kisah hidupnya, dimana membawa penghijrahan kepada menutup aurat dengan sempurna. Bukunya sudah ku baca sedikit sebelum ini tentang kisahnya, tertarik kerana kebergantunganya yang amat tinggi pada Tuhan membawa perubahan pada hidupnya..


Mengulas tentang kejayaannya.. Rupanya-rupanya beliau banyak melaksanakan beberapa kerja dalam beberapa masa, sebagai seorang pelakon dan seorang pelajar mahasiswi. 


“Mualanya saya memang ngak mau menjadi artis selepas saya telah berhijrah memakai jilbab, apatah lagi sya telah menjadi guru mengajar mengaji al-Quran, tetapi apabila berita pencarian pelakon untuk Ketika Cinta Bertasbih diwar-warkan, teman-teman nyuruh saya untuk mencoba”


“Saya memang ragu2 kerna menganggap berakteras itu satu yang tidak baik, lagi banyak cabarannya, yang buleh dipandang sinis, namun teman-temanku sendiri yang telah mendaftarkan namaku untuk mencoba, lalu aku berdoa “ya Allah, andai ianya baik untukku dan agama-Mu maka pertunjukkanlah, dan jika bukan, maka perjauhkanlah..”


“Ternyata namaku terpilih dari berpuluh2 yang mencoba, aku sujud syukur kerna jalan ceritanya amat baik sekali berunsur ajaran agama-Nya”. Yang terpilih adalah bukan calang2 orang kerna dinilai dr beberapa aspek keagamaannya, rohani, sikap, rupa dan sebagainya.. padahal aku hanyalah biasa-biasa.. mungkin taqdir-Nya..”


“Memang mulanya fikir bahawa wanita tidak baik berakteras, namun ku fikir.. andai jalan cerita ini mampu mengubah jiwa yang lain kepada yang lebih baik adalah bagus, ramai yang komen bahawa mereka terkesan dengan nonton cerita tersebut, dengan watak Anna Alfathunnisa..”


“Aku berkteras dr malam hingga pukul 5 pagi.. dan aku perlu menghadiri kuliah belajar jam 8.. kapan aku tidur? Aku tidur di perjalanan.. Pernah ketika aku perlu menghadapi ujian yang aku belum mengulang kajinya, aku merayu sehingga aku rasa tidak bisa untuk hidup begini.. Terasa amat jerih.. Namun aku peringatkan diriku yang aku bisa.. Aku bisa! Aku bisa! Dan tika itu aku baca sebaiknya sebelum jam 8 untuk ujian. Alhamdulillah.. Aku berjya juga dan markahku lagi tertinggi dari yang lain..”


“Aku berazam akan menjaga prinsipku dengan tetap tegar dengan jilbabku.. dan aku mahu buktikan yang wanita berjilbab juga buleh suksess, ayuh kalian kita buktikan yang kita juga bisa..! menjadai dai,e cukup dengan perwatakan kita yang baik mengikut agama.. pasti akan menarik hati2 yang semuanya adalah fitrah menginnginkan kebaikan..”


Kesimpulannya: untuk berjaya memang perlu pengorbanan, untuk jadi orang yang luar biasa.. Perlu juga usaha yang luar biasa.. dan yang amat penting adalah tidak lupa untuk sentiasa bergantung pada Allah terus menerus.. Dengan mengekalkan suruhannya dan menjaga dari larangan-Nya..


*perkongsian beliau menaikkan semangatku untuk mencontohinya berjaya dalam apa jua, malah mampu menyumbang pada agama.. Insya Allah~

~ sEbElUm FiNaL eXaM~


Emmm tak tahu.. Musim nak dekat periksa ni tangan gatal nak menulis.. tertarik dengan tajuk pensyarah ni bentangkan hasil usahanya.. Bilik senat yang dihadiri kebanyakan pensyarah Fakulti Pengajian Islam.. (ingatkan ramai pelajar.. siap atucara majlis formal.. -_-‘).

Tajuk dia “Pendekatan Tasauf dan Tareqat: Wadah Pemerkasaan Jati Diri Ummah…”  asyik2 sebut bab ni… boring tak? Nak wat cane.. dah minat.. nak tulis juga..

Suka ideanya apabila usahanya ingin mempertengahkan ilmu tasauf ni pada masyarakat. Sebenarnya tak sempat dapat buku free yang diberi.. Yang terkandung hasil kertas kerja beliau mengenai tajuk ni.. Main ingat je..

Beliau mencadangkan tajuk ini atas melihat isu semasa yang berkaitan akhlak ummah sekarang.. pelbagai kes keruntuhan akhlak berleluasa dari pelbagai kategori golongan….

Beliau berharap agar masyarakat mampu mempelajari justeru menghayati kefahaman agama yang dituntut dalam Islam.. 

Ilmu tasauf ni boleh dibahagi pada dua, iaitu pada ilmunya dan pada akhlak (pengaplikasiannya) yang berkait rapat dengan al-Qalb dan al-Nafs. Ianya menggunakan bersumberkan al-Quran dan sunnah.

Boleh dibahagi pada tasauf umum dan khusus. Umum ialah mempelajarinya dengan Tazkiyatul Nafs dari guru yang tidak tentu mursyidnya. Manakala khusus adalah pencapaian ilmu zaukh dr sheikh Mursyid yang tertentu yang sentiasa menjaga amalannya. Belajar tanpa guru mudah mendapat kesesatan.

Ianya mauhibbah (pemberian Tuhan) kepada al-Mujadalah yang bersungguh-sungguh sentiasa ingat dan patuh maka diberi khasyaf pada hati yang telah dibersihkan dari kebatilan.

Kata kuncinya, tarekat tertentu wujud dr method, jalan untuk sampai jalan makrifah. Pengamal tarekat (institusi) ada guru dan muridnya, ada adab2nya dan syarat2nya.

Kagum kertas kerjanya mencadangkan pejalanan jangka panjang dan jangka pendek yang diusulkan. Antaranya, pendedahannya  menjadikan ilmu sebagai alat kepada semua orang, buat penambahan pada sabjek silibus Islam, modul khusus masjid dan surau.

Beliau menegaskan: “tiada guna jika negara yang maju, namun rakyatnya tidak berakhlak malah jatuh sahsiahnya”. Ianya perlu la seiring kejayaan di dunia juga mampu di bawa ke akhirat.. Untuk mencegah budaya tidak baik, serta keruntuhan sifat seorang hamba Allah…

~ perkongsian yg lain~