~Yang Budiman~

Jumaat, 24 Disember 2010


Berfikir-fikir dan terus berfikir. Melihat kepada blog2 sebagai pengisian lagi. Disebabkan minggu pertama pengajian, jadi banyak kuliah belum bermula. Rasa macam tak sabar untuk menuntutnya. Banyak pula method2 yang perlu dipelajari.

Jadi diri cuba menulis lagi, mengisi blogg ini yang tidak banyak diisi. Rasa seperti nak berkata2 bagai ia benda yang bernyawa. Sebagai tempat untuk mengembangkan fikiran persiapan di kuliah nanti.

hmm berapa madah nak ambil sem ni?

minggu tambah gugur kursus ntah berapa kali ku lihat. Akhirnya mendapat muktamad. Biarlah perjuangan akan datang ditempuh dengan satu persatu nanti. Berharap agar dapat konsisten terhadap madah yang ada.

Madah Fiqh Ibadat dan Munakahat juga yang ku pilih. Huhu seingat ana dah 3 semester balajar semasa institusi dahulu. Atas pembaharuan kursus, jadi kami terpaksa belajar lagi masa tu.

Kali ni pilih lagi. Memandangkan jadual kursus lain yang penuh, Fiqh Sirah terpaksa ditangguhkan dahulu mengikut jadaual asal. Walaupun diri betul2 rindu untuk pelajarinya, hm sabar…sabar… sem depan akan datang juga,Insha Allah.

Banyak pengajaran dalam pelajari Fiqh Ibadat dan Munakahat ( ibadah perkara2 wajib dan pernikahan). Hm asal cakap bab nikah je sahabat2 senyum sampai ke telinga. Memang tak boringlah belajar bab ni. Besar je mata tak mengantuk pula, walau berulang2 belajarnya pasti ada pengatahuan.

Hak2 suami bagaimana, hak2 isteri bagaimana, huh rasa macam tak sabar je nak praktikkan =). Sebuah perkahwinan tu begitu indah jika kerana Allah, jika setiap pasangan memburu mencari cinta-Nya, pasti kebahagiaan hakiki itu lebih terjamin.

Ustazah banyak dan selalu berpesan:

“besok… kalau kamu semua dah kahwin, jangan lupa semua ilmu2 ni, apa tanggungjawab kamu, sebagai apa, dan layarilah ia dengan kecintaan pada Allah”

“suami atau isteri mesti saling mengejutkan untuk bangun malam bermunajat
pada Allah, kalau susah atau tak bangun juga, harus si suami atau si isteri merenjiskan air di mukanya kasi sedar”

Huhu dalam hatiku kata “ kalau tak bangun jugak, simbah je dengan air ustazah,”hehe senyum sendiri.

Alhamdulillah, syukur kerana dapat belajar suatu ilmu yang berguna untuk masa akan datang. Ajaran Islam itu betul2 indah ^_^. Masih diberi kesempatan untuk belajar dan memahami ketika ini. Itulah tanggungjawab ku kini. Belum lagi tanggungjawab yang lebih berat. Jadi kenalah ambil peluang balajar semasa bujang ni.

Mungkin pernulisan blog ana akan datang akan lebih kepada pengalaman dan ilmu yang dipelajari. Salah satu latihan untuk mudah menjadi penyampai ilmu suatu hari nanti. Amin… jika diizinkan Allah.

~ perkongsian yg lain~