~Yang Budiman~

Selasa, 9 November 2010

belajar lagi...

Dengan nama Allah yang Maha Agung, ya Rahman.. ya Rahim.. ya Fattah.. Ya ‘Alim… dan banyak lagi nama2 Allah yang Maha Agung sekali. Serulah selalu nama2 Allah, bukan hanya mengenali nama “Allah” sahaja. Tanda kita cinta Dia, hendaklah selalu menyeru nama-Nya yang lain. Ianya banyak fadilatnya bila diamalkan.

Serulah ketika berdoa, berdoa dengan penuh mengharap pada-Nya, merintih dan bersungguh2 meminta. Pasti Dia akan makbulkan sama ada segera atau ditangguhkan hingga ke syurga.

Alhamdulillah, tamat exam paper kajian hadis tadi maka selesailah peperiksaan akhir semester ni. Salah satu hadis yang dipelajari seperti berikut maksudnya :
Rasulullah telah bersabda “ perbandingan apa yang Allah utuskan aku dari pertunjuk dan ilmu adalah seperti hujan lebat yang menimpa bumi. Ada di antara bumi itu yang subur lagi boleh menerima air lalu ia menumbuhkan tumbuh2han dan rumput. Ada pula bumi itu yang keras yang tidak boleh menumbuhkan tumbuh2han tetapi ia boleh mnakung air, manusia mendapat manfaat darinya, mereka minum, memberi minum, dan menggunakan untuk pertanian. Ada pula bumi yang rata, keras dan licin, ia tidak boleh menakung air dan tidak boleh menumbuhkan tumbuh2han”
Begitulah perbandingan terhadap penerimaan ilmu Allah terdapat tiga golongan.

Pertama, golongan yang mendapat ilmu itu daripada Rasulullah s.a.w, dapat mengambil istinbat dari ilmu itu ( memahaminya ) dan beramal dengannya dan menyampaikkannya kepada orang lain.. ini adalah golongan yang beruntung dan mempunyai banyak pahala

Kedua, golongan yang mendapat ilmu dari Rasulullah s.a.w, tidak dapat mengambil istinbat dari ilmu itu tetapi dia menyampaikannya kepada orang lain. Juga beruntung jikala orang yang menerimanya lagi faqih padanya dan disampaikan pada yang lain.

Golongan ketiga, yang tidak mendapat ilmu daripada Rasulullah s.a.w, dan tidak dapat menyampaikkanya pada yang lain. Ini adalah golongan yang betul2 rugi.
Jadi moga kita menjadi golongan yang pertama, mudahan…amin. Tetapi apabila direnung, bahawa ilmu yang diperolehi sukar untuk diamalkan. Semakin bertambah limu adakah semakin kita mengamalkannya?? adakah semakin kita mengenal Allah, dan semakin mentaatinya?

Hmm, memang selalu lupa lagi. Cuba bandingkan zaman dahulu mereka yang belajar ilmu mengamalkannya, menjadi semakin masyarakat yang bertamadun. Tetapi sekarang berbeza. Ramai yang tahu tentang sesuatu tetapi tidak laksanakan. Contoh, kita belajar banyak hadis dan memahami tapi tidak berkesan pada diri, sehingga dilupakan..

Ye diri nasaya ( pelupa ) sifat manusia. Sibuk membahaskan perkara furu’,sehingga lupa yang sewajibnya. Contoh juga, sebagai diri yang pandai berkata2, ingin tarbiah diri tapi betulkah mampu dengan jalan ini? Petunjuk adalah daripada Allah, Dia yang akan memberikan kepada sesiapa yang dikehendaki kerana-Nya lebih mengetahui.

Jadi diri perlu betul2 IKHLAS untuk mendapatnya. Perlu berusaha bersungguh2 dengan cara yang betul, seperti berguru yang betul2 memahami ilmu tersebut dan sekaligus mampu mendidik kita. Insya Allah… jauhi taqlid (mengikut sesuatu tanpa pelajari). Belajar tanpa guru dikhuatiri sesat jalan. Na’uzubillahi min zalik…

~ perkongsian yg lain~