~Yang Budiman~

Sabtu, 14 Februari 2015

Melihat kepada SEJARAH..akan faham SEBAB dab PUNCANYA...

Majlis Ilmu Berlangsung, UKM

Jika dulu, Sejarah melihatkan Barat berpegang kuat dengan agama iaitu gereja KHATOLIK, / Ortodox2.. tapi..
disebabkan penindasan org gereja pada org lain..maka timbul ketidakpuasan golongan saintis/ilmuan... mereka berusaha untuk menghapuskan sistem gereja yg berpegang pada Bible, kerana agama Kristian tika itu menolak ilmu sains/ melakukan penindasan/pembunuhan dn sbagainya..
maka..

timbul lah golongan saintis untuk memisahkan pengaruh gereja (agama) dalam kehidupan..mereka melakukan SEKULARISME..

berpunca dari Kristian mazhab PROTESTAN yg telah keluar dr gereja khatolik untuk protes penindasan gereja katolik tersebut..
timbullah...LIBERALISME..

Kebebasan bersuara oleh sesiapa sahaja..dengan berpegang pada hak DEMOKRASI..
sehigga kini..Liberalisme menuntut kepada hak asasi manusia..

hak sebagai perempuan (FIMINISME), hak sebagai masyarakat (SOSIALIS) hak dalam ekonomi (KAPITALIS)

membawa Barat jauh dari ajaran agama Kristian yg utama..
Mengutamakan ilmu sains dari agama.. Konsep Tuhan sudah tidak dibicarakan lagi...

Timbullah pandangan DARWINISME dalam konsep kejadian alam/ makhluk...menghilangkan konsep Pencipta (Tuhan)..

sehingga manusia kini terpengaruh..apabila.. menuntut keperluan HUMANISME (kemanusiaan)..
Mempengaruhi manusia yg mahukan keinginan, kemahuan, kepada keselesaan dan kemajuan.. Maka ciptaan teknologi yang pelbagai dibuat bagi memenuhi kehendak manusia kini..

maka pemikiran MODERNISME terhadap kemajuan daripada peningkatan zaman.... pelbagai teknologi canggih berlumba-lumba dihasilkan untuk peningkatan kehidupan..

Oleh itu, pengaruh MATERIALISME (kebendaan) menjadi utama manusia hidup di dunia.. sentiasa berusaha untuk mendapatkan kepuasaan dengan memiliki kemewahan dunia teknoloigi yg canggih.. 

Akhirnya.. NEW SEKULARISME terhasil apabila agama tidak memberi apa2 makna..terus dihilangkan dan dilenyapkan...

Manusia mengambil jalan mudah FREE THINKERS.. (Tidak percaya kepada Pencipta/Tuhan)...hanya perlu mengikut kehendak nafsu..

-- > Itulah sejarah, apabila Barat memandang agama...amat berbeza apbila Islam memandang agama..
Kerana kitab suci al-Quran tidak akan diubah, itu mukjizat tanda kebenaran Islam dijaga sehingga Kiamat..segala peraturan dan panduan telah Allah jelaskan di dalam al-Quran...

Kerana..Maqasid Islam menjaga semua keperluan manusia..yg diringkaskan kepada 5 perkara..
1) Agama
2) Nyawa
3) Akal
4) Harta
5) Nasab Keturunan/ Maruah

*ISLAM ITU INDAH, kerana di dalam Islam itu terdapat segala penyelesaian.. Moga Syariat Islam terus tertegak.. Dan jauhilah Budaya Barat yg di atas...Wallahu 'alam
‪#‎BicaraMaqasidSekularismeKepadaLiberalisme‬

Ketua Pakatan Rakyat Sekali lagi dihukum Penjara


Akui tidak mengikuti kes Datuk Sri Anuar Ibrahim (DSAI) dari awal. Setahunya, manusia itu sering keluar masuk penjara. Baru sahaja dibebaskan beberapa tahun lalu, tapi 10 Februari lepas 2015 digemburkan dengan hukuman penjara 5 tahun terhadap Datuk Sri Annuar Ibrahim atas tuduhan meliwat pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan.

Sedikit pengetahuan latar belakang DSAI, yang dahulu pernah terlibat dalam gerakan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), seterusnya diajak Perdana Menteri yang lalu Dato Sri Mahathir Mohamad dalam UMNO untuk melaksanakan nilai-nilai Islam. Ini dilihat kerana waktu itu GERAKAN ISLAM telah menarik perhatian orang ramai. Di mana perubahan kepada masyarakat pada kesedaran untuk mengamalkan syariat Islam.

Itulah matlamat pertubuhan Parti Islam se-Malaya PAS, bagi menyeru masyarakat dalam mengamalkan cara hidup Islam. Dakwah inilah digalas pemimpin dalam gerakan Islam tersebut berlandaskan ajaran al-Quran dan al-Hadis yang merupakan sunnah Rasulullah s.a.w. DSAI juga bersama-sama PAS dalam misi ini.

Namun,pada tahun 1990-an DSAI ketika beliau berkhidmat dalam UMNO dijatuhkan hukuman penjara kerana didakwa salah menggunakan kuasa < tidak ikuti kes> -_-?. Apabila dibebaskan… DSAI didakwa lagi kerana kes meliwat Saiful Bukhari tersebut. Namun Mahkamah akhirnya menolak kes tersebut selepas beberapa tahun DSAI dipenjarakan.

Kini kes tersebut disebut kembali untuk meneruskan dakwaan kukuh. Allah, tak habis-habislagi kes ni rupenye…. Sehinggalah dijatuhkan kembali hukuman penjara 5 tahun.. …  lumrah sedih melihat orang yang banyak kali dihukum penjara.. walaupun hakikatnya tidak jelas kebenarannya.

sedih, terpaksa berpisah dengan keluarga

Terfikir, bagaimana DSAI iaitu seorang tokoh yang mahu membawa nilai-nilai Islam, serta politik dalam bentuk keadilan boleh didakwa melakukan perbuatan yang dimurkai Allah tersebut? Wallahu ‘alam…

Pembacaan terus dibuat… masa ni, kita perlu menilai, menganalisis dari kedua-dua pihak. Spekulasi dari diri kita sendiri barangkali adalah hanya persepsi kita sahaja.. hakikatnya? Mencarilah, mendengarlah daripada pelbagai sumber. Namun, yang mengetahui hakikat kebenaran adalah mereka yang terlibat hanya DSAI dan Saiful Bukhari, eh.. paling Yang sentiasa memerhati tindak tanduk kita adalah Allah Azza wa Jalla.

Ehem-ehem rasa nak berkata-kata.. 

Mahkamah, sistem perundangan manusia..
Manusia itu tidak sempurna dan tidak semua betul, no perfect.
Hukuman didasarkan pada bukti, hujahan logik dan yang terlibat..
Namun, walau sekukuh mana hujahan dan bukti tersebut.. bukan bermakna ianya yang benar..

Hakikatnya… Islam mengajarkan cara mendakwa orang yang melakukan jenayah,
Lebih-lebih lagi jenayah liwat,
Imam fiqh, Imam Malik ada mengatakan perlu datangkan 4 saksi yang melihat betul-betul dengan mata kepala, situasi liwat itu berlaku.

Di sini, mana hukuman berlandaskan syariat Islam, dari al-Quran dan Sunnah ye?

Oh lupa… Sistem Kehakiman Malaysia digubal dari sepakat akta Undang-Undang yang telah ditetapkan.. redo..? Simpati :( Moga-moga keadilan terbongkar.. dan ditegakkan.. aamiin..

Sama-sama kita bertaubat, beristighfar..mohon pengampunan Allah buat semua.. Jom tafaqqur lagi..~ perkongsian yg lain~