~Yang Budiman~

Jumaat, 6 Ogos 2010

** buat diri.... **

Salam pertemuan kembali…
Syukur pada Allah masih diberi peluang hidup di bumiNya,kesempatan menyembahNya untuk tujuan kehidupan seterusnya dan bertaubat.

Rumahku, syurgaku =)

Diri kembali melayari blog untuk pengisian diri,setelah tiga bulan merehatkan diri di kampong bersama ibunda tercinta…bersyukur pada Allah anugerahkan ibu yang terhebat buatku,suasana kampong yang menyenangkan,tidak jemu berada di rumah ada saja yang perlu dilakukan. Menyebukkan diri, tapi amatlah sedikit sempat diikuti. Kerana ibu megharapku terus mendalami ilmu Addeen Allah keperingkat seterusnya.

Mengadu pada ALLAH, pasti membantumu.

Hati juga gusar dengan masa hadapan, ya Allah kenapa takut dengan ketentuanMu? Sedangkan mereka yang redha denganMu sentiasa pasrah dan memandang baik setiap qada’ qadarMu.begitu lemah pemikiranku. Mereka yang percaya pada Allah ,cinta yang mendalam terhadapnya, tidak merasa risau akan nasib diri kerana yakin dengan pertolongan Allah, hanya mengharap panduan dariNya. Diri sudah banyak lalai tanpa ilmu. Teringin menyusuri jalan membersihkan hati, melupakan dunia seketika menumpu mengenal akhirat yang dijanjikan, sungguh tenang.. doa dipanjatkan, istikharah didirikan, pengharapan diperkuatkan. Keputusan dikecapi, Alhamdulillah..ana berjaya ke IPT seterusnya.

Permulaan satu cabaran, perubahan perlukan kesabaran.

Kembara pencarian ilmu diteruskan. Penghijrahan murni bedasarkan kesucian niat. Hadis awal dalam kitab hadis 40 karangan imam Nawawi ringkasan: “إنما أعمل بالنية “ . inginkan pengalaman yang baru, kerana dapat banyak pengajaran. Cintai ilmu sebagai pedoman hidup disamping memperbaiki sahsiah diri. Memang agak kekok di tempat baru, tapi amat bermakna untuk dipelajari. Mula-mula lupa akan tujuan, terleka mengingatiNya menjadikan ALLAH sentiasa bersama. Hati terus tak tenteram, mungkin masalah-masalah awal yang belum diselesaikan tambahan lagi diri ini yang lalai dariNya. kalam ALLAH lupa dihayati lagi,memang tak tenang. Persekitaran pun diri belum suaikan. Percampuran bangsa dan kaum, bangsa-bangsa asing luar Negara menjadikan diri ini rendah kenapa.. tapi diri mesti cepat sedar kembali,perlu segera mencari kekuatan diri,pelbagai pendekatan perlu ditelaah.

Pencarian sahabat amatlah penting.
Kadangkala sahabat banyak mempengaruhi kita, kerna banyak masa dihabiskan bersama sahabat. Bolehkah berseorangan? Bagi diri ini sebagai muslimat agak sukar,khuatir fitnah berseorangan lebih luas. Diri perlukan teman yang berkefahaman, mungkin dari segi fikrah addeen Ilahi, mengajakku turut mencari cinta ALLAH menghadapi perjuangan bersama sudi tatkala suka dan duka. Tetapi untuk itu amatlah sukar diketemui. Adakah perlu kita menilai diri orang lain? Mulanya diri ini suka berbuat demikian, akhirnya tertipu kerana akhlak dan tingkah laku itu berbeza. Akhlak adalah tingkah kebiasaan individu tersebut, manakala perangai sukar dizahirkan. Kembali memandang diri sendiri,bezakan dengan yang lebih baik bukan yang rendah dari diri. Diri melihat pada mereka yang punyai akhlak yang tinggi, subhanaALLAH… penuh adab dan kesopanan. itulah diri yang terdidik dengan kalam ALLAH. Tapi diri ini malu pada golongan tersebut, malu dengan kefaqiran akhlak yang diacuankan dalam Al-Quran. Namun terus mengharap agar dianugerahkan sebuah persahabatan ukhwah dariNya. Amin.

Marilah merenung mengambil ikhtibar.

Sesi pembelajaran bermula walaupau diri agak ketinggalan sedekit. Cara yang digunakan adalah berbeda dari institusi sebelum ini. Kuliah-kuliah wajib perlu disertakan dengan tutorial ( bilik-bilik khas bersama pensyarah ). Jadi diri perlu segera suaikan wlaupun agak tidak faham. Alhamdulillah..akhirnya dari pembelajaran kuliah, hati semakin tenang dengan syarahan ustaz-ustazah..peroleh pembersihan hati dari titik-titik hitam. Menyedari akan kesalahan diri yang teramat banyak. Diri mahu anjakan perubahan, kembali pada ajaran Islam yang syumul. Kalau dulu mungkin pemikiran telah terikut dengan budaya sukalarisme ( mengasingkan dunia dengan agama ) dan kadang kala menjadi agak liberal ( terlalu mudah ). Ya ALLAH jauh diri ini kalau dibandingkan mereka yang menjadi kekasih pilihan Mu. Pimpinlah daku kembali.

Alam ijazah di university.

Institusi pengajian tinggi yang berbilang bangsa dan kaum, terbuka pada Negara lain dan sebelum peringkat ijazah mungkin dari stpm,stam,matrik dan diploma. Sedikit sebanyak membawa pengaruh ke institusi. Ada asalnya dari biah yang baik dan ada yang sebaliknya. Jadi diri kena istiqamah kuatkan diri memilih kebaikkan. Kadang kala semua tempat adalah sama biahnya ( suasana ) Cuma diri saja yang perlu pandai suaikan. Mana2 U sama ja dalam malaysia ni. Tapi janganlah diri mudah terpengaruh dengan budaya buruk melanggar syariat islam. Ermm.. contohnya pergaulan bebas. Dalam islam ada cara berihtilat antara muslimin muslimat. pelik juga, diri tahu tapi masih langgar? Itulah tanda akhir zaman. Manusia sendiri yang mendekatkan terjadinya qiamat. Astaghfirullah… diri tak sedar, rupanya salah walaupun anggap macam benar. Sebab terikut dengan cara bersosial masyarakat sekarang. Hmm..kata penting bersosial dengan cara kebaikkan? Untuk kemudahan komunikasi dalam sesebuah organisasi. Untuk belajar,,nak tuntut ilmu. Cuba bandingkan dengan zaman Rasulullah. Bagaimana mereka komunikasi antara muslimin muslimat. Sungguh penuh waspada menjaga batasan. Ada kata tak boleh samakan zaman sahabat dengan zaman sekarang? Kenapa pula, tapi diri akan cuba menjaga kebenaran walau apa orang anggap, kerana sedia untuk berubah pemikiran dan kelakuan. InsyaALLAH… yang pasti sentiasa mengharap petunjukkNya.

Sedikit sebanyak catatan dari diri untuk ikhtibar diri sendiri.. mungkin cerita tentang diri sendiri agak buang masa, tapi satu kepuasan untuk diri sentiasa berfikir bila dah tulis… kalau tak tulis tak beringat.. ya ALLAH, jauhilah penyakit2 hati ( ujub, riyak, ta’jub dan sum’ah ) terimalah amalan hamba umat akhir zaman =(

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

~ perkongsian yg lain~