~Yang Budiman~

Ahad, 9 Januari 2011

Membaguskan Diri.. Perlu ke? ^_^Cari-cari masa untuk kesempatan yang ada. Mahu tulis juga. Menulis sebagai wasilah memotivasikan diri. Ya Allah, bukakan pintu hidayah-Mu bagi hamba-Mu berterusan. Alhamdulillah hampir masuk minggu ke-empat pengajian. Sudah menimbun tugasan yang diamanahkan pensyarah.
Berilah kami seluruh sahabat-sahabat kekuatan melaksanakannya. Dengan ilmu yang masih secoit, dengan kefahaman yang terlalu lemah, berilah kami tetap tegar bersemangat memikulnya.amin.
Tugasan yang perlu disiapkan dengan segera:
Ilmu Kalam : “al- Syafaat” menurut al- Sya’irah
Falsafah Islam : epistemology menurut Imam al- Ghazali
Method Fiqh : sebab-sebab khilaf kalangan ulama
Method Dakwah : kaedah perlaksanaan al- Hikmah sebagai
method dakwah
Fiqh Ibadat dan Munakahat : terjemahan kitab bab zakat
Maharat al-Kitabah wal Hadathah : hiwar, latihan nahu dan saraf
English : summary of five book penguin leaders
Methodologi al- Quran dan Hadith : sedang mencari tajuk
Tamadun Islam Semenanjung Asia Tenggara ( TITAS ) : belum lagi
Allahu akhbar! Mari bersemangat wahai diri…. Menuntut biarlah kerana cintakan ilmu, kerana tahu diri itu terlalu jahil, kerana memang untuk dipelajari, dihayati dan diamalkan. Insha Allah. Renung balik surah baqarah yang Allah berfirman, : “ tidak ALLAH beratkan sesuatu kepada seseorang selagi ianya masih mampu memikul”. Yah! Pasti boleh.
Alhamdulillah study group sudah bermula. Moga bersama-sama teman dapat menambahkan lagi semangat belajar. Tapi dalam kita sibuk menuntut ilmu, jangan pula lupa tanggungjawab pada yang Esa. Setiap perit pedih menjadi indah jika terus bersandar pada Allah.
Alternatif dengan melakukan solat berjemaah bersama-sama, solat hajat, baca quran dan tazkirah bersama teman untuk memperkemaskan diri yang lemah ini agar selalu tidak melupakan-Nya mengharungi apa saja rintangan.
Ilmu sebagai perkongsian, insha Allah jika telah berjaya menyiapkan, maka akan dibentangkan pada sahabat yang lain. Tidak sabar juga untuk mendengar perkongsian tajuk dari sahabat-sahabat.
Dalam minggu lepas juga diri telah diingatkan ustaz mengenai khusyuk dalam solat. Masha Allah… malu betul bila tidak menjawab soalan ustaz yang hanya remeh sahaja. Katanya:
“ ustaz bukan nak menghina kamu atau perlekehkan, tapi ianya adalah realiti” “ baiklah ustaz nak Tanya apa maksud dalam duduk diantara dua sujud bacaannya?”
tiada yang memberi jawapan tepat. ok ana tanya perkataan wajbur, apa maksudnya?” masha Allah… macam mane boleh tak pasti perkara ini?
hah lihatlah begini umat Islam sekarang, bacaan dalam solat hari-hari pun tak tahu maknanya, hamba apakah kamu ni?
Ye, sedangkan Allah telah berfirman yang maksudnya: “ tunaikanlah solat sesungguhnya ia dapat mencegah kemungkaran”
Lihat jaminan Allah ni, tunai solat pasti dapat hindar mkasiat. Tapi bila tengok jika telah tunaikan solat masih melakukan kemungkaran kenapa ya? Itu tanda kurangnya penghayatan dalam solat tersebut. Kerosakkan amalan solat apabila ianya tidak betul mengikut syariat, tidak khusyuk.
Mari memburu kekhusyukkan dalam solat! Sesungguhnya orang Islam itu akan berjaya apabila ianya menjaga waktu solatnya dan khusyuk. Mencari EHSAN dengan menganggap, merasa kita sedang melihat Allah, jika tidak mampu selalulah berfikir yang Allah melihat kita.terima kasih ustaz, atas peringatan dan buku ustaz" khusyuk kemanisan bersolat" yang ustaz syorkan. ^^
Timbulkan rasa gerun, takut, tunduk tawaduk yang kita ni terlau kerdil di sisi-Nya… merayu merintihlah dalam solat memuji dan memohon pada-Nya. Wahai umat akhir zaman… jangan lupa kita terlalu banyak anasir-anasir yang melekakan, jadi persiapkan diri dengan taqarrub dengan-Nya… always and always, every days…..
Hmm nampaknya diri telah terjebak dalam method dakwah, syukur diberi peluang belajar dari madah jabatan lain. Kata ustazah :
“ baiklah, sekarang kamu semua akan belajar tentang method dakwah iaitu kaedah bagaimana untuk berdakwah, jadi bila sudah pelajari akan menjadi tanggungjawab kamu untuk praktikkannya, malah telah kewajipan berdakwah bagi kamu”
Huh mendengar peringatan ustazah diri terasa sesuatu bebenan besar yang sedang menghimpap diri. Mampukah?? Jadi perlu tanamkan semangat dari sekarang! Ok, para sahabat2 sekalian… wahai pejuang di jalan Allah, mari kita terus berjuang dengan bersungguh-sungguh.
Mulakan dari sekarang, bolehlah belajar dengan melihat peta minda di atas^_^. Moga semakin menuju Allah dan lebih mengenali-Nya. amin.

Maka kesimpulan di sini, perlulah kita memperbaiki diri kita.. Bagi memperbaguskan segala urusan kita.. Lebih-lebih lagi ianya ibadah kerana Allah s.w.t.. Insya Allah.. ^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

~ perkongsian yg lain~