~Yang Budiman~

Ahad, 12 Jun 2011

Muhasabah Diri

Dengan nama Allah, yang menjadikan diri ini sebagai manusia dan khalifah di bumi. Diri kembali untuk bermuhasabah. Setelah hari2 yang berlalu terasa kosong. Hanya melayari internet tapi seperti tidak dapat apa2.

Alhamdulillnah, diketuk hati lagi untuk terus mencari yang hakiki. Di blog ini, sambil2 mencari pengisian, timbul semangat untuk tulis lagi. Selalu je kefahaman dalam hati ini sukar ditulis. Tapi kali biarlah walau sedikit.

Tadi sudah melihat beberapa video tentang yahudi, kristian dan zionis. mashaAllah… baru tahu sape sebenarnya mereka ini. Mereka bukan dari yg sama, dan mreka brmusuhan… tapi dengan satu matlamat yang same, mereka bergabung… untuk memiliki dunia… mendirikan seluruh dunia menjadi negara Barat…

Tujuannya adalah untuk mengembalikan ketua sembahan mereka al masih (ujian) al Dajjal… jadi mereka sekarang adalah penyembah syaitan.

Bila lihat banyak2 kisah tersebut, segala perasaan mase tu berubah. Boring, sedih, bertukar jadi semangat tak nak boring2…. Tak nak bosan2… sebab kita sebenarnya ada matlamat.

Kalau kita buang masa di dunia ni, bagaimana nak tetap jadi manusia yang betul2 ada matlamat. Sebab manusia yang leke itu akan diperdaya oleh iblis.

Pengikut al-dajjal adalah mereka yg betul2 lemah iman… dajjal akan menggunakan pelbagai cara. Menurut video tersebut, kemunculan zaman nabi Muhammad terdapat 5 sejarah. Dan sekarang adalah sejarah ke 4 dimana dajjal akan datang.

Zaman kita sekarang dajjal akan muncul, takut betul maklumat tersebut. Sebab sejarah ke-5 adalah zaman kemenangan, turunnya nabi Isa menolong ImamMahdi.

Jadi, sekarang kita hendaklah berwaspada. Perlu untuk memantapkan lagi iman pada Allah… sentiasa ingat Allah s.w.t

Oleh itu, di blog ini saya suka kaitkan dengan mendekatkan diri pada Allah… walaupun terasa tidak terlaksana, tapi itu adalah usaha diri..dari pelbagai anasir2 yang bukan2.

Salah satu usaha untuk mengingatkan diri yang sememangnya selalu lupa.. bila ada je pelbagai perasaan datang, akan cepat2 kembali pada Allah. Sebab itulah tujuan sebenarnya.

Baru rasa lega, syukur sangat2… sebab diri masih boleh diperingat.. baru rasa puas pada diri sendiri.. dapat melihat mana yang penting.

Ya Allah, Kau bimbinglah semua hamba-Mu ini, sesungguhnya hidayah itu milik-Mu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

~ perkongsian yg lain~