~Yang Budiman~

Sabtu, 14 Februari 2015

Ketua Pakatan Rakyat Sekali lagi dihukum Penjara


Akui tidak mengikuti kes Datuk Sri Anuar Ibrahim (DSAI) dari awal. Setahunya, manusia itu sering keluar masuk penjara. Baru sahaja dibebaskan beberapa tahun lalu, tapi 10 Februari lepas 2015 digemburkan dengan hukuman penjara 5 tahun terhadap Datuk Sri Annuar Ibrahim atas tuduhan meliwat pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan.

Sedikit pengetahuan latar belakang DSAI, yang dahulu pernah terlibat dalam gerakan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), seterusnya diajak Perdana Menteri yang lalu Dato Sri Mahathir Mohamad dalam UMNO untuk melaksanakan nilai-nilai Islam. Ini dilihat kerana waktu itu GERAKAN ISLAM telah menarik perhatian orang ramai. Di mana perubahan kepada masyarakat pada kesedaran untuk mengamalkan syariat Islam.

Itulah matlamat pertubuhan Parti Islam se-Malaya PAS, bagi menyeru masyarakat dalam mengamalkan cara hidup Islam. Dakwah inilah digalas pemimpin dalam gerakan Islam tersebut berlandaskan ajaran al-Quran dan al-Hadis yang merupakan sunnah Rasulullah s.a.w. DSAI juga bersama-sama PAS dalam misi ini.

Namun,pada tahun 1990-an DSAI ketika beliau berkhidmat dalam UMNO dijatuhkan hukuman penjara kerana didakwa salah menggunakan kuasa < tidak ikuti kes> -_-?. Apabila dibebaskan… DSAI didakwa lagi kerana kes meliwat Saiful Bukhari tersebut. Namun Mahkamah akhirnya menolak kes tersebut selepas beberapa tahun DSAI dipenjarakan.

Kini kes tersebut disebut kembali untuk meneruskan dakwaan kukuh. Allah, tak habis-habislagi kes ni rupenye…. Sehinggalah dijatuhkan kembali hukuman penjara 5 tahun.. …  lumrah sedih melihat orang yang banyak kali dihukum penjara.. walaupun hakikatnya tidak jelas kebenarannya.

sedih, terpaksa berpisah dengan keluarga

Terfikir, bagaimana DSAI iaitu seorang tokoh yang mahu membawa nilai-nilai Islam, serta politik dalam bentuk keadilan boleh didakwa melakukan perbuatan yang dimurkai Allah tersebut? Wallahu ‘alam…

Pembacaan terus dibuat… masa ni, kita perlu menilai, menganalisis dari kedua-dua pihak. Spekulasi dari diri kita sendiri barangkali adalah hanya persepsi kita sahaja.. hakikatnya? Mencarilah, mendengarlah daripada pelbagai sumber. Namun, yang mengetahui hakikat kebenaran adalah mereka yang terlibat hanya DSAI dan Saiful Bukhari, eh.. paling Yang sentiasa memerhati tindak tanduk kita adalah Allah Azza wa Jalla.

Ehem-ehem rasa nak berkata-kata.. 

Mahkamah, sistem perundangan manusia..
Manusia itu tidak sempurna dan tidak semua betul, no perfect.
Hukuman didasarkan pada bukti, hujahan logik dan yang terlibat..
Namun, walau sekukuh mana hujahan dan bukti tersebut.. bukan bermakna ianya yang benar..

Hakikatnya… Islam mengajarkan cara mendakwa orang yang melakukan jenayah,
Lebih-lebih lagi jenayah liwat,
Imam fiqh, Imam Malik ada mengatakan perlu datangkan 4 saksi yang melihat betul-betul dengan mata kepala, situasi liwat itu berlaku.

Di sini, mana hukuman berlandaskan syariat Islam, dari al-Quran dan Sunnah ye?

Oh lupa… Sistem Kehakiman Malaysia digubal dari sepakat akta Undang-Undang yang telah ditetapkan.. redo..? Simpati :( Moga-moga keadilan terbongkar.. dan ditegakkan.. aamiin..

Sama-sama kita bertaubat, beristighfar..mohon pengampunan Allah buat semua.. Jom tafaqqur lagi..Tiada ulasan:

Catat Ulasan

~ perkongsian yg lain~