~Yang Budiman~

Rabu, 20 Oktober 2010

MARI MENGORAK LANGKAH PERUBAHAN ( "^_^,)

Salam sejahtera, di atas nikmat kurniaan Allah yang banyak pada kita.... Alhamdulillah...syukur lebih2 lagi nikmat Islam dn iman yang di anugerahkan.... moga berkekalan hingga ke liang lahad. Amin...

Kali ini ingin berkongsi sikit untuk perjalanan hidup yang sihat.... memandangkan diri ini selalu alpa, jadi timbul semangat untuk diperbaiki...
Allah jadikan kita manusia sebagai khalifah di muka bumi-Nya agar mentadbir dengan baik... jadi sudah berbuat demikiankah? Ana slalu lupe.. lupa dengan jadual yang tak terurus... bila mana menyedari akan kepentingan masa dan segala perbuatan ni dimuhasabahkan, barulah terasa ruginya..
Jom kita renew balik cara hidup kita.. 

Pertama, kita hendaklah pastikan aqidah kita betul2 mantap! Iaitu beriman pada Allah dan Rasul.. dan rukun2 iman yang lain..jadikan Allah di dalam hati segala kelakuan kita.. sama ada berjalan, baring, tido, duduk dan apa2 cara sekalipun..selitlah dengan mengingatiNya keran akan tenang..basahkan bibir dengan zikir,kalau tak basah pun, sampai hati, jantung kita berdegup selari dengan kalimah Allah..yakni INGAT ALLAH selalu... baru rasa semangat bersama Allah..pasti Dia bantu.

Kedua, tanda cinta pada Allah hendaklah lakukan segala suruhanNYA dan jauhilah laranganNya.. orang beriman mesti melakukan perbuatan solih,untuk membuktikan keimanannya.. jaga rukun Islam, solat yang utama..hablul minallah..( hubungan dengan Allah), balajarlah untuk khusyu’,cuba sedaya upaya, kerana zaman kita ni memang sukar untuk diterima solat yang sempurna, tapi tak mustahil...tumpu betul2 n usaha.. cara2 khusyu’ kena tahu..cuba kecapi. Antaranya, kena hayati bacaan dalam solat,maknanya, barulah faham apa yang dilafazkan.. surah al-Fatihah sungguh banyak maksudnya jika difahami betul2. Anggaplah setiap kali solat itu yang terakhir.. anggap kita bribadat seperti nampak Tuhan,jika tak dapat juga cukuplah anggap Allah selalu perhatikan kita..ni adalah makna ehsan. Jadi diri akan takut dan tawadu’ pada Allah kan, rasa hina..sangat. haraplah agar solat dan segala amalan diterima ALLAH.. amin.

Ketiga, perbaiki akhlak kita agar menjadi yang baik2 ^_^,. Akhlak adalah sesuatu kebaikkan..bila dipandang orang akan suka,tapi kalau tak jaga akhlak orang mestilah tak suka..ianya seperti beradab,sopan, santun,baik hati, ramah, suka bantu orang, berkata baik dan lemah lembut, dan banyak lagi..
Keempat, isilah masa kita dengan menuntut ilmu.. ilmu itu sangatlah berguna di dunia dan akhirat... sungguh tinggi darjat orang yang menuntut ilmu, para malaikat mendoakannya, ikan di lautan mendoakan agar dihapus dosanya, mengalahi bintang yang berkelipan di langit, dan seluruh alam bertasbih untuknya..Subhanallah.. maha agung Allah begitu besar kurniaan Allah. Sabda nabi juga, orang yang bersusah2 di jalan menuntut ilmu Allah,akan dipermudahkan jalan ke syurga..amin..jadi bersabarlah ketika menuntut ea.
Kelima, pastikan tubuh badan kita sihat..jauhi penyakit yang membahayakan dan yang boleh memudaratkan. Tubuh yang sihat untuk otak yang cergas! Jadi kita mudah lakukan segalanya dengan selesa. Bersukanlah, kerana riadah juga dituntun dalam Islam. Tapi hendaklah mengikut syariatnya,jaga batasan,aurat, pakaian..moga diredhai ALLAH.

Keenam, mampu berdikari.. berdikari iaitu mampu menjaga diri walaupun keseorangan.. dapat menyesuaikan diri, sentiasa istiqamah di jalanNya. Walaupun pelbagai dugaan dan cabaran, hadapilah dengan tenang dan sabar..iainya akan menghasilkan kematangan, sifat reda pada Allah, dan menjadikan pengalaman sebagai pengajaran..

Ketujuh, bertungkus-lumuslah melawan nafsu. Nafsu sungguh degil dan tak akan puas! Kehendak nafsu yang jahat jangan dituruti...akan mengundang padah! Nafsu dalam akhlak tasauf yang ana belajar adalah dari salah satu cabang diri manusia yang terdiri daripada al-hawa, natiqah dan al-qalbu. Al-hawa dipecahkan kepada al-syahwa ( kemahuan ) dan al-ghadabiyyah ( kemarahan). Tapi kedua2 nya boleh dikawal dan ke arah kebaikkan,menjadi kehidupan yang normal. Manakala nafsu terdapat 3 jenis iaitu al-amarah (kemarahan ) yang bermaksud, lebih dikuasai keburukan. Kedua al-mutmainnah ( ketengangan ) iaitu, dikuasai oleh kebaikkan dan akhir al-lawwamah yang bermaksud sama kuat nafsu antara baik dan buruk. Jadi tentulah nafsu mana kita sekarang dan perbaiki untuk mendapat nafsu mutmainnah,Insha Allah..

Kelapan, hendaklah menjaga masa.. pelbagai ungkapan yang menunjukkan masa itu penting. “masa bagaikan emas” bagaikan pedang” yang perlu dimanfaatkan. Habiskanlah sehabis baik dengan betul..tanpa membuang masa melakukan sia2 dan leka.

Kesembilan,dikaitkan dengan tersusun segala urusan. Iaitu merancang segala aktiviti harian kita. Susun dengan baik mengikut kepentingannya. Dahulukan yang perlu diaulakan.

Kesepuluh,jadilah kita agar bermanfaat pada orang lain. Banyak cara yang boleh dilakukan. Dengan membantu orang, menunaikan hajat orang lain sungguh mulia dan baik balasannya. Hiduplah bermasyarakat, salami mereka yang memerlukan pertolongan. Jadilah yang prihatin pada yang lain, sesungguhnya umat Islam itu bersaudara, Allah suka dengan mereka yang merepatkan silaturrahim..

Insha Allah, tips2 ini akan cuba di amalkan pada diri yang serba kekurangan ini. Moga menjadi pegangan hidup kita agar sentisa di landasan yang benar.. marilah sahut untuk khalifah yang sempurna! Walau sukar tapi tak mustahil...berdoalah yang terbaik,mahu jadi yang paling baik kerana doa adalah usaha juga selepas tawakkal, Allah akan maqbulkan bagi hamba yang meminta, amin... wallahu’alam. (“^_^,)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

~ perkongsian yg lain~