~Yang Budiman~

Selasa, 2 November 2010

..:MERENUNG KEMBALI:..

Assalamualaikum warahmatullah…

Ucapan salamku kembali lagi…. Alhamdulillah…masih diberi kesempatan bertaubat, beribadah pada-Nya, menikmati perjuangan hidup di dunia fana ini… dalam menempuh kembara insan menuju-Nya.. Kenalilah Allah..untuk mendapat cinta-Nya. Sering didengari, “jika tidak kenal maka tidak cinta…”. Jadi memang perlu tidak jemu2 menuju untuk mengenaliNya…
Bersyukur apabila Allah beri nikmat penglihatan ni..tangan yang boleh bergerak, boleh menekan, menaip di laptop ni…berhasil untuk mencari tarbiah lagi… terima kasih ya Allah… (^^,).

Maaf tidak dapat selalu untuk menupdate blog ni atas beberapa masyaqqah. Melihat kembali blog ana begitu serabut kan? Bersepah dan berwarna-warni…hehe.. hmm terlebih dahulu ingin dikatakan,adalah kehendak ana..maaf bagi sesiapa yang melihatnya, yang tidak menyenanginya…
Berblogger adalah pilihan diri, jadi lebih selesa dengan hasil sendiri… bukan untuk menjadi blogg yang terbaik. Jadi, ana lebih suka untuk berwarna warni, walaupun kadang2 sakit mata memandangnya.

Warna adalah cipataan dari Allah Subhanahu Wata’ala… kesemuanya milik-Nya.. marilah kita merenung kembali ciptaan-Nya yang sungguh banyak tak terhingga. Hal ini kerana, wasilah perantaraan untuk mengenal Allah ada dua, iaitu pertama melihat dan berfikir tentang kejadian ciptaan-Nya di dunia ini yang boleh kita rasa melalui pancaindera. Kedua mengenali dan menghayati sifat2 Allah dan nama2- Nya yang indah dan banyak sekali bukan setakat 99 sahaja menurut hadis, malah lebih lagi..

Tak usah lihat jauh2… lihat di blog ana sudah cukup, cuba lihat hasil lukisan di atas: langit ciptaan-Nya yang luas membentang tanpa tiang menegakkannya, sungguh ajaib kan? Ada pula awan2 memutih berkepul2 boleh terapung atas sana? Dan awan tu yang kita faham sunggug banyak fungsi pekerjaannya. Awanlah yang menampung air yang telah disejat di bumi dan akan turun kembali sebagai hujan… Maha canggih Allah buat proses ni kan?

Dan selepas hujan, maka terhasillah pelbagai sumber di bumi ni dengan adanya keperluan air tadi.. maka tumbuhlah pelbagai jenis hidupan, tumbuh-tumbuhan yang seperti dalam blog ni berwarna kehijauan, Maha Agung Allah lagi…. Hebatkan? Hal ini banyak diceritakan dalam al-Quran Allah yang selalu berfirman maksudnya “ apakah kamu tidak mahu berfikir?” “ apakah kamu tidak mahu mengetahuinya?” dan banyak lagi kata2 Allah pada hamba-Nya.

Banyak lagi yang boleh direnungkan, kesemuanya akan kembali berasal daripada Allah.. hmm banyakkan kita guna nikmatnya, semua pinjaman Dia kepada kita free tanpa bayaran. Begitu Maha Pemurah Allah kepada kita. Jadi, kenalah balas balik nikmat ni dengan sentiasa bersyukur kepada-Nya. Bagaimana tanda syukur? Takkkan cakap sahaja, kenalah dengan amalan sekali. Iaitu hendaklah patuh dan taat pada suruhan dan larangan-Nya. Insha Allah..

Begitulah perjalanan untuk menuju cinta hakiki ni, iaitu cinta yang sebenar-benarnya ( cinta Allah ). Bila kita dah kenal akan keagungan-Nya, kita akan sayang dan terus menjaga hubungan teragung ni tanpa sebarang gangguan. Tiada cinta yang boleh menandingi kehebatan cinta untuk-Nya, dan cinta yang diberi Allah pada kita sentiasa dibalas-Nya. Kerana kesemuanya ada hikmah Cuma kita sahaja yang perlu pandai menilai. Mestilah husnul zhon ( bersangka baik ) pada Allah.^^

Perkara inilah yang dilakukan oleh hamba2 dan kekasih2 pilihan-Nya untuk mencapai tahap makrifat ini. Seperti wali2 Allah, golongan2 sufi, alim ulama dan yang sentiasa dahagakan pencarian cinta-Nya. Bila dah dapat akan terasa nikmat… yang hanya dapat dirasakan oleh pengalaman sendiri. Itu adalah dipanggil dhauk.. sesuatu zauk yang bila dirasa akan memberi katenangan diri yang teramat…

Itulah cita2 tertinggi untuk dikecapi.. apabila sudah memilikinya, sudah memadai, tidak sibuk dengan hal yang lain.. mampukah diri ini? Ya Allah berilah aku walaupun sedikit rasa nikmat itu, amin. Jadi marilah kita bersama menuju mencari cinta hakiki ni… Insha Allah mudah2han… berhasil.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

~ perkongsian yg lain~