~Yang Budiman~

Khamis, 11 November 2010

~KENAPA YE?~?? OH TERTIPU LAGI =(

Bismillahirrahmanirrahim…. Mulakan dengan menyebut nama-Nya. Allah, ya Allah, ya Allah, ya Allah… biar hanya menulis, hanya membaca, agar terdetik di hati kalimah Agung ni.

Bagaimana rasa ketika menyebut nama “ALLAH”?. Diri tidak dapat merasa apa2, diri tak dapat faham apa2, tidak dapat merasa apa2 kenapa ye? Kata cintakan Allah… tapi betul memang tak dapat rasa apa2 sekarang.

Ya Allah.. diri tak dapat kembali apa yang dikatakan cinta Allah… aduh, nape camni? Hipokrit betul, sibuk kata cinta Allah, tapi hakikat tak dapat rasanya =( malunye, cane nak berhadapan dengan-Mu, dengan apa yang telah dikata tapi tak tercapai?.


Muhasabah la kembali, betul ke dapat rasa nikmat cinta Allah? Kalau beribadat masih tak terasa manis, tak rasa tenang, tak rasa khusyu’, tak rasa takut, sedih, tak memberi tumpuan sepenuhnya ketika menghadap-Nya.

Betul, tetiba tak dapat rasa semua tu. Ya Allah rupanya diri telah tertipu… tertipu dengan mainan dunia, astaghfirullah.. Macam mane boleh tak perasaan keadaan ni, di mana tidak tahu menilai mane yang benar dan yang sepatutnya.

Diri sibuk dengan hal dunia yang dianggap benar. Rasa seperti berjuang di jalan Allah, tapi sebenarnya kelazatan sebenar telah hilang. Mane perginya? Memang tak sedar. Kelakar betul dalam solat pun fikiran boleh memikirkan perkara lain. Aduh beberapa kali di ulang kembali masih tak boleh. =(
Kenapa ni? Bacaan dalam solat tak betul, rakaat lupa yang keberapa, bacaan dalam solat tak dapat dihayati. Setiap kali al-fatifah dibaca macam tak sedar dah habis baca. Tahu2 dah tahiyat akhir. Betul ke ni? =(
Uish diterima ke solat macam ni, buat sedar macam tak sedar je? Kalau tak terima amalan solat ni, maka berapa lama masa azab dalam neraka nanti?? Ya Allah.. macam mane ni.. bila tadah tangan berdoa, macam takde filing je. Laju2 je cakap doa dalam bahasa arab. sebagai rutin harian je. Memang takde rasa pape. Nape ye?
Oh mesti ada yang salah ni, mesti ada punca. Jadi fikir2 balik…. Fikiran ni datang mase datangnye masalah yang menimpa diri. Bila timbulnya musibah pada diri baru nak ingat ALLAH.. ingat bile ada keluhan hadapi masalah yang dihadapi.

Jika diri lalai, maknanye ada dosa yang dilakukan. Astaghfirullah… Rupanya hati ni dah banyak lalai, banyak leka. Leka dengan keseronokan dunia. Banyak sangat keseronok zaman siber yang canggih dan moden ni. Banyak sangat kemudahan, hiburan dan pelbagai aktiviti yang boleh buat.

Antaranya “face book” haa.. benda ni yang cuba diri anti dulu. Berat menerima sumber yahudi. Tapi last2 terjebak jugak. Zaman IT yang mudah berkomunikasi untuk kemudahan bersosial sesama masyarakat, memang ada baik dan buruk. Tapi sebenanye bagi diri lebih kepada keburukkan.

Memandangkan perhubungan organisasi kelas perlu menggunakannya sebagai maklumat, jadi diri terpaksa terjebak. Rupe2nye bukan hal itu saja tapi melebihi yang sepatutnya. Berchat2 dengan teman sampai leka dan lupa. Ya Allah, baru sedar.

Cerita ni bukan saje2 cakap dan nak tulis tapi untuk peringatan diri sendiri. Biar dibaca direnung.

Sebenarnya adalah lebih baik bagi diri yang tidak kuat hadapi keseronokkan dunia ni dengan menghindari dari terjebak. Iaitu dengan menjaga diri sendiri. Tidak terlalu bersosial, bersuka2 walaupun mahu mencari tarbiah atau berdakwah. Pasti bisikan2 syaitan akan memerangkap jugak.

Contohnya, telah ketagih untuk sentiasa online. Online setiap hari, komen macam2, email macam2 sehingga yang tak penting, sehingga terabai hak Allah, hubungan dengan Allah tak jaga, maruah ikhtilat lelaki perempuan tak jaga. Itulah diri yang terpedaya.

Nasib masih boleh tersedar, bila adanya musibah lain menerpa. Baru nak rintih betul2, baru ingat Dia. Memang malu betul diri yang selalu menipu pada-Nya. =(
Jadi, perlu kembali kepada “ TAZKIAH NAFS”, pembersihan hati. Perlunya takhalli sebelum tahalli. “TAKHALLI” adalah mengosongkan diri daripada sifat keburukan.” TAHALLI”pula mengisi diri dengan kebaikkan. Inilah sewajarnya.

Perlu kepada “BERUZLAH”, iaitu menyendiri. Ianya merupakan sunnah Rasulullah yang suka berseorangan, “BERKHALWAH” dengan Allah. Bertadabburlah dengan Allah kembali, hidup cuma untuk Allah. Untuk ibadah pada-Nya.

Masakan boleh mementingkan hal daripada TAQARRUB pada Allah? Boleh duduk berjam2 menghadap internet dari duduk di tikar sembahyang menumpu pada Allah? Rugi betul kalau tahu nikmat mana yang lebih penting tak kan berbuat demikian.

Bila dah meninggal kembali pada Allah, Allah tunjukkan amalan kita yang sedikit dan lalai tu. Ya Allah masa tu baru diri rasa RUGI…. Sangat rugi… dengan tidak selalu zikir pada-Nya. Sampai baru nak merayu2 pada Allah, “ ya Allah tolong kembalikan aku ke dunia… aku nak beribadah banyak2 pada-MU. Tak nak hiraukan keseronokan dunia, tak nak terlibat langsung pun”. Tapi tak boleh,dah terlambat. Maka perasaan rugi menyelubungi tanpa henti2 masa tu.

Jadi kesedaran yang ada ni kenalah hargai, untuk istiqamah pada-Nya. Sebenarnya sungguh nikmat orang yang berkeseorangan daripada bersosial. Sungguh nikmat orang yang mementingkan Allah. Untuk mendapat cinta Allah, tak kan isi dengan kecintaan keseronokkan dunia yang menipu. Sebagaimana tindakan wali2 Allah, kekasih-Nya menyendiri dari ragam manusia.

Jadi mulai sekarang diri kenalah berubah. Berubah untuk betul2 tumpu pada Allah. Jika tidak mampu dalam tarbiah, tidak mahu terleka dari asal niat untuk berdakwah, maka lebih baik tinggalkan daripada diri yang dipengaruhi budaya tak sehat.

Ok sekarang buat sesuatu yang penting saja. Dan jangan se2kali terlebih. Mesti buat bersandar pada Allah. Jangan ikutkan kata nafsu, tapi ikutlah kata hati yang tidak senang dan gelisah, pasti ada jawapan. Barulah tenang.. terima kasih ya Allah bagi hidayah kembali pada diri yang tak putus2 meminta. Janganlah tarik nikmat cintakan-Mu lagi, janganlah biarkan terleka lagi. Sanggup menghadapi musibah kalau itulah yang dapat mengingatkan diri kembali pada-Mu, daripada Kau biarkan aku terleka. Terima kasih banyak2……………….

p/s: Cuti semester bermula, maka masa ni la peluang ISLAH NAFS kembali (“_,). Perlu mengekang nafsu sebaiknya. Dari berhubung dengan keseronokkan dunia. Sibukkan dengan hal akhirat Insha Allah. Moga dipertemukan kembali pada jalan tarbiah ni, amin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

~ perkongsian yg lain~